Spijkerkwartier/Spoorhoek

Website van de meest dynamische wijk in Arnhem....

 

Laatste nieuws

FAQ 1. Stel u ziet de brandweer in de straat... komt er dan nieuws op deze pagina? Nee, kijk daarom zelf voor het nieuws tot en met op deze hotlink
FAQ 2. Nieuws van andere bronnen? Hier is Omroep Gelderland, RTV Arnhem, Politienieuws, ArnhemNieuws (commercieel).


Zondag 12 oktober 2014

SpijkerEnergie geeft aftrap voor zonnepanelen op De Lommerd met crowdfundingproject.
Lees meer.

Naar aanleiding van het gesprek met het kernteam van de Lommerd en met Spijkerenergie vorige week is gisteren een start gemaakt met de inventarisatie voor het verkrijgen van deelnemers aan de crowdfunding van het zonnestroomproject de Lommerd. Gisteren is door Marieke, Patrick en Willem een poster, een oproepfolder en een intentieverklaring opgemaakt. Gisterenavond zijn ze gebruikt bij de Spijkerquiz waar Patrick een oproep tot deelname heeft gedaan.
WAT TE DOEN?
Download: de poster (.pdf); de oproep (.pdf); de intentieverklaring (.doc word document) - deze links openen op een nieuwe pagina.
Links hiernaast: Luchtfoto, aanklikbaar GoogleMaps-link, met zicht op de Lommerd.Woensdag 8 oktober 2014 - uit de Arnhemse Koerier:


Maandag 15 sep 2014, nieuws / redactie
 

Maandag 27 mei 2014, nieuws / redactie


De Arnhemse Wijkprijs2014: Jij beslist de winnaar! op woensdag 11 juni vanaf 19.30 uur in het Stadhuis. Wat is het? Het is een gemeentelijke prijsvraag voor een goed idee uit de wijk, de hoofdprijs € 3000,-- gaat naar . . . Actieve Arnhemmers uit allerlei wijken verzorgen de catering en het amusement. Dus neem zoveel mogelijk enthousiaste wijkbewoners mee, beoordeel de inzendingen en bepaal zelf wie de Wijkprijs wint en de droom voor zijn wijk uit ziet komen.

11/6: Uitreiking Wijkprijs
Aan goede ideeën geen gebrek in de Arnhemse wijken! Bewoners blijken zich graag in te willen zetten voor de buurt en
nemen het initiatief om het leven in hun wijk (nog) aangenamer te maken.
Voor jong én oud. Allerlei plannen passeerden de revue: een clubhuis oprichten, een muziekstudio maken, dans- of muziekcursussen organiseren in de wijk, een speelpleintje inrichten, zwerfvuil voorkomen...
Maar welke ideeën verdienen nu de Wijkprijs? Dat bepaal jij!

11 juni: feestelijke uitreiking
De vakjury beoordeelt alle inzendingen en nomineert er acht. De verkiezing en de uitreiking van de Wijkprijs is op 11 juni tijdens een feestelijke avond in het stadhuis. Vanaf 19.30 uur ben je welkom om samen met je buren en andere wijkbewoners je stem uit te brengen. We rollen de rode loper alvast uit.

Ben je graag bij de feestelijke uitreiking van de Wijkprijs? Geef dit dan door via wijkprijs@arnhem.nl. Laat ook even weten met hoeveel mensen je komt.

 


 

Woensdag 7mei 2014, nieuws / redactie


Er is nieuws/berichtgeving over
Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland
ofwel de Oostelijke betuweroute, de noordtak, zie alhier


 

Donderdag 20 maart 2014, nieuws / redactie

Wijffels, Kaiser en jij… over de economie van de toekomst

Datum: zondag 30 maart
Aanvang: 14.00 uur
Plaats: Parkstraatkerk Arnhem, Parkstraat 31aOp zondag 30 maart om 14.00 uur nemen Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke veranderingen, en Herman Kaiser, burgemeester van Arnhem, u mee in een gesprek over de duurzame economie van de toekomst. Herman Wijffels geeft zijn visie op duurzame economie op mondiaal niveau en Herman Kaiser reageert daarop vanuit lokaal Arnhems niveau. Vervolgens zal een interactieve discussie plaats¬vinden met beide heren en het publiek. Wilt u dus meer weten en actief meedenken en -praten over duurzaamheid en hoe de toekomstige economie, in Arnhem en daarbuiten, eruit zal zien? De Parkstraatgemeente en de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek heten u van harte welkom vanaf 13.30 uur in de Parkstraatkerk, Parkstraat 31a, Arnhem.

In een paar rondes zullen actuele thema's worden besproken. Bijvoorbeeld over leegstand in Arnhem. Overal om ons heen zien we steeds meer leegstaande kantoren, winkel- en andere panden. Laten we dit zo? Of liggen hier misschien kansen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen? En stadslandbouw: dit wordt nu vaak voor het plezier gedaan, maar hoe zit dit in de toekomst? Zal dit met het groeiend aantal mensen in de steden een noodzaak worden? Deze en andere interessante kwesties kunnen aan de orde komen op deze middag over lokale en mondiale duurzaamheid.

Meer informatie is te vinden op de website van de Parkstraatgemeente: www.parkstraatgemeente.nl

 

.


 

Zaterdag 15 maart 2014, nieuws / redactie

Bright Future Lab

Ontdek de impact en toekomst van de Blauwe Economie
Bright Future Lab: 3 t/m 5 april 2014 (Arnhem)
Hoogste tijd voor een duurzame en andere economie? Voor out of the box denken en ‘echt goed’ in plaats van ‘minder slecht’? Maak kennis met de Blauwe Economie tijdens het Bright Future Lab van 3 t/m 5 april of kom naar het avondseminar op 3 april.

Tijdens het avondseminar op 3 april maakt u kennis met de Blauwe Economie. Dat is een economie die is gebaseerd op de principes van de natuur, maar die daarnaast ook zorgt voor gezonde inkomensstromen. Een economie die kijkt wat lokaal voorhanden is en daarmee aan de slag gaat om in de basisbehoeften van mensen en de planeet te voorzien.

Wil je het gelijk grootser aanpakken? Neem dan deel aan de 3-daagse training over de Blauwe Economie van 3 t/m 5 april 2014 in Arnhem. Nieuwsgiering naar wat je kunt verwachten? Bekijk hier het filmpje van de vorige Bright Future Lab editie.

Voor een korte introductie van het Blauwe Economie gedachtengoed bekijk dit filmpje

Praktische informatie
Avondseminar
Wanneer & waar : 3 april vanaf 19:30 in Showroom Arnhem
Wat : Drie ondernemers in PechaKucha stijl, drie key note sprekers* en debat
Voor wie : Iedereen die laagdrempelig wil kennismaken met de Blauwe Economie
Kosten : €12,50 (voorverkoop) + € 0,50 ticketingkosten
Inschrijven : via deze link

*Keynote sprekers:
• Engbert Breuker (Initiatiefnemer, Ontdekking van Groningen): ins en outs van het ‘verblauwen van Groningen’
• Ton van Keken (Senior Vice President Operations, Interface): de weg van verblauwing van een groot internationaal bedrijf
• Henk Vooijs (Areamanager BeNeLux & UK, Novamont): bioplastics en systeemdenken
• Debat keynote sprekers en publiek.

3-daagse training (inclusief seminar)
Wanneer & waar : 3 april (Coehoorn Arnhem), 4 en 5 april (De Lommerd)
Wat : Cursisten gaan deze 3 dagen aan de slag*
Voor wie : Iedereen die zich wil verdiepen in de Blauwe Economie (en concreet aan de slag is/wil)
Kosten : € 550,- . Studenten: € 225,- deelnemen (let op; beperkt aantal plaatsen beschikbaar!). Prijzen zijn exclusief BTW.
Inschrijven : via deze link

* Globaal programma
• Basisprincipes van de Blauwe Economie om eigen blauwe project te starten of bijvoorbeeld organisaties te ‘verblauwen’
• Biomimicry
• Systeemdenken
• Scan- Screen-Implement-methode van de Blauwe Economie
• Praktijkvoorbeelden van de Blauwe Economie
• Kennismaking met ‘ blauwe ondernemers’.

Meer informatie is te vinden op de website van Bright Future Lab of stuur een mail naar brightfuturelab@gmail.com.

 

.


 

Donderdag 14 maart 2014, nieuws / redactie

Een droomdag voor 2 kinderen

Stichting Dream4Kids is een organisatie uit Rosmalen en werkt landelijk, ze trekt zich het lot aan van kinderen die op jonge leeftijd een ernstig traumatische ervaring hebben gehad. Gebeurtenissen die een einde maken aan een tot dan toe onbekommerde jeugd. Deze kinderen lopen vaak vast en verliezen het vertrouwen in zichzelf en de wereld. Dream4Kids onderbreekt de negatieve spiraal waar deze kinderen in zitten. Dream4Kids vervult de wensen van kinderen met een trauma met het doel ze moed en energie te geven om weer in dromen te geloven.

Op woensdag 26 februari is de organisatie voor het eerst met kinderen in De Lommerd geweest.

- de reactie van Dream4Kids was als volgt:

Hierbij willen wij je hartelijk danken voor jouw geweldige bijdrage aan de droomdag van de kinderen.

Zij hebben hierdoor een onvergetelijke dag gehad waaraan zij nog lang terug zullen denken. Hoe fantastisch deze dag is geworden, kan je lezen via onze website. Wij zijn er van overtuigd dat deze dag deze 2 kinderen een positieve impuls heeft gegeven om meer vertrouwen in zichzelf, in de maatschappij en in de toekomst te krijgen. Mede dankzij jou hebben we de kinderen deze ervaring kunnen geven. Wij hopen dat jij met net zo veel voldoening terugkijkt op deze droomvervulling als wij. Wij krijgen steeds meer aanvragen van rouwtherapeuten en jeugdzorginstellingen binnen. Er zijn veel kinderen van 6 tot en met 12 die moeten dealen met moeizame omstandigheden.

Wil je meer weten over de stichting Dream4Kids, breng dan een bezoek aan onze website www.dream4kids.nl. Daar treft je tevens de verslagen aan van de overige droomdagen die zijn georganiseerd. Mocht je interesse hebben om Dream4Kids ook in de toekomst financieel of in natura, bijvoorbeeld via een kerstactie te steunen, laat het mij dan z.s.m. weten. Wij kunnen alle support zo goed gebruiken!

.


 

Donderdag 13 maart 2014, nieuws / redactie

Een dag vol beleving met muziek met het:

zaterdag 15 maart 2014, van 11.00-14.00uur
« de Lommerd »
Programma:
11.00 - 11.30 Leerlingen presentatie <> 11.30 - 12.30 Instrumenten uitproberen <> 12.30 - 13.00 Leerlingen presentatie <> 13.00 - 14.00 Instrumenten uitproberen

Spijkerstraat 185A, 6828 DC Arnhem
GMP brengt je bij de juiste
muziekdocent !
geldersmuziekportaal.nl

Aanstaande zaterdag van 11.00 - 14.00 uur zal in De Lommerd de open dag
plaatsvinden van de muziekdocenten van Het Gelders Muziekportaal.
Deze docenten die deels wonen of werken in de wijk hebben ieder een eigen
lespraktijk maar hebben elkaar gevonden om hun leerlingen meer te bieden op
het gebied van bijvoorbeeld samenspelen.
Geïnteresseerden van alle leeftijden kunnen op de open dag zelf
muziekinstrumenten uitproberen. Ook zal er tweemaal een korte muzikale
presentatie zijn door leerlingen.


 

Donderdag 6 februari 2014, nieuws / vrije berichten [EBo]

Een nieuw boekwerkje over de historie van de Spoorhoek :
"Het Spoorboekje"

In de maak: Het Spoorboekje voor de prijs van €20 bij voorintekening

De Spoorhoek heeft een interessante geschiedenis als meest noordelijke buurt van de stadswijk Spijkerkwartier en is ontwikkeld langs de Spoorwegstraat of eigenlijk het geheel ten noorden van de as van de Steenstraat tot aan het spoor. De Hommelstraat als noord-zuid-as van de Spoorhoek wordt verderop na het passeren van de Hommelse Poort - het viaduct onder het spoor - Hommelseweg en was als route een belangrijke oude hoofdas en uitvalsweg van de stad naar het noorden, langs de plaats waar de weg ooit haar naam aan ontleende: de Hommel. Ruim anderhalve eeuw hebben de ambities, ideeën en emoties van bewoners en ondernemers in de buurt hun sporen nagelaten. Vanaf het begin en telkens weer hebben mensen uit alle windstreken er onderdak en ruimte gevonden om hun talenten te ontwikkelen en hun brood te verdienen.

Het Spoorboekje is een product van de werkgroep Spoorhoek. Het toont de zichtbare en onzichtbare sporen van de geschiedenis. Het geeft ruime aandacht aan de sociale en economische geschiedenis van de buurt en de kansen voor de toekomst.
De geschiedenis van de buurt gaat aan de hand van vijf historische lagen, passend in combinatie met actuele interviews. Het boekje wordt rijk geïllustreerd met oude en nieuwe foto’s. De tekst en de vormgeving worden beide verzorgd door professionals in de buurt.

Voorintekening
De Werkgroep Spoorhoek gaat het Spoorboekje medio 2014 uitgeven. Dat gaat in eigen beheer. Voor de basiskosten droeg het wijkplatform Spijkerkwartier bij. U kunt helpen het drukwerk mogelijk te maken door voor-intekening. De intekenprijs is € 20,- per Spoorboekje. Om in te tekenen stuurt u onder vermelding van "Spoorboekje" uw naam en adres naar de werkgroep via: ansemsdesign@planet.nl. Bij ontvangst neemt de werkgroep contact met u op over de voortgang van het boekje en over details van betaling.

Ter vergelijk, wat kunt u met 20 euro doen, welnu om in Spoortermen te blijven: de prijs van een enkeltje Maastricht - Den Helder met kortingskaart (40% en... na 9 uur) is €20,50 vandaag de dag. En zeg nu zelf, met zo'n Spoorboekje heb je eeuwigheidswaarde. Eenmalige uitgave dames en heren, wees er snel bij!

 


 

Vrijdag 10 januari 2014, nieuws / Bestuur [EBo]

Het Wijkplatform Spijkerkwartier is per 01 januari 2014 overgegaan in: "Bewonersoverleg Spijkerkwartier"

contactadres:

Bewonersoverleg Spijkerkwartier
Postvak Lommerd
p/a Spijkerstraat 185a
6828DC Arnhem

e-mail: bewonersoverleg@spijkerkwartier.net


 

Maandag 9 december 2013, nieuws / Lommerd [EBo]

Multi-expo in de Lommerd

Van onze persagent M. Ketel te Bali:

Foto expositie Vanaf zaterdag 7 december van leerlingen van de fameuze fotovakschool Apeldoorn: Bram Lubbers, Saskia van der Leij, Jack en Catherine van de Vliert. Ze tonen werk wat ze recent hebben gemaakt. Dit werk omvat verschillende stijlen die u kunt bewonderen in 'de Lommerd' te Arnhem. De expositie is te bezichtigen t/m 31 januari 2014.


MUZIEK BIJ DE BUREN

Muziek bij de Buren is deze keer op 15 december 2013
Zie ook FACEBOOK https://www.facebook.com/muziekbijdeburen/

Hét huiskamerfestival van, voor en door Arnhem, vindt op 15 december plaats. Tijdens deze dag word je verrast door Arnhemse gastvrijheid terwijl je geniet van optredens van Arnhemse muzikanten.

Hoe ziet de dag eruit?
11.00 - 12.00 Opening onder het genot van een Ernhems Ontbijt in Dudok met burgemeester Herman Kaiser
12.15 Officiële aftrap in Dudok, dé huiskamer van Arnhem met prachtige muziek van huiskamer-expert Lavalu
13.00 - 18.00 Op pad naar de concerten in de stad. Zie plattegrond en blokkenschema.
18.00 Eindfeest in Luxor Live

Op de hoogte blijven?
Op 15 december brengen we al het nieuws naar buiten via Twitter. Dus of er nou een wisseling van bands is, er extra nieuws is rondom het Eindfeest of als bijvoorbeeld een huiskamer tot de nok toe vol is.. Volg ons via Twitter op @DeMuziekBuur.

Wil je zelf berichtjes plaatsen? Gebruik dan de hashtag #muziekbuur, dan komt hij ook bij ons terecht!


 

Dinsdag 9 juli 2013, picknick spijkerkwartier nieuwsberichtPicknick in park Thialf

klik hier voor een pdf versie (opent in nieuwe pagina), of lees de jpg hieronder:

 

 

Zondag 7 juli 2013, expo nieuwsberichtEXPO in de Lommerd

 

 

Donderdag 20 juni 2013, ingezonden nieuwsberichtREPAIRCAFÉ ZA 22 JUNI + BIOLOGISCHE MARKT ZO 23 JUNI in de Lommerd


Op zaterdag 22 juni 2013 van 13.00 tot16.30 uur REPAIR CAFÉ (info:
repaircafe@lommerd.nl DE LOMMERD), SPIJKERSTRAAT 185A, ARNHEM - meer op www.repaircafe.nl Het Repair Café is dé kans om je kapotte spullen te (laten) repareren: van fietsen tot truien, van stofzuigers tot speelgoed. Er zijn handige vrijwilligers aanwezig die elektrische apparaten, meubels, sieraden, etc. kunnen repareren. Gereedschap en materialen (tegen kostprijs) zijn aanwezig. Tijdens het Repair Café is er ook een demonstratie van het computerprogramma Linux. Tegen een kleine vergoeding krijg je een cd-rom of DVD mee zodat je het computerprogramma thuis zelf kunt installeren. Met Linux kan je oude computer weer jaren mee.De 4de BIOLOGISCHE MARKT is op ZO 23 JUNI 2013 van 12 tot 16 uur in De Lommerd

Wijkcentrum De Lommerd Spijkerstraat 185 Arnhem organiseert op zondag 23 juni van 12.00 tot 16.00 uur een overdekte biologische markt. Doel is om mensen meer te informeren over de biologische producten die in de omgeving van Arnhem verkrijgbaar zijn.
Op de markt wordt door diverse bedrijven informatie verstrekt, kunnen de producten worden geproefd en gekocht. Lees meer (in Word)... 

 

Vrrijdag 24 mei 2013, ingezonden nieuwsbericht door Menno Ketel.

De eerste Gelderse Zeepkistenrace 23 juni Waterberg.

Wijk kan samenwerken met een zeepkisten-team, concreet zelf 'het stuur in eigen handen nemen'.

De eerste Gelderse Zeepkistenrace vindt plaats op zondag 23 juni op het parcours bij De Waterberg, kruising Hommelseweg en Bosweg. Daar wordt de eerste editie verreden. De gemeente heeft voor dit unieke groene evenement inmiddels een vergunning verstrekt. De eerste deelnemers hebben zich aangemeld. Het bouwen van zeepkisten is begonnen. Nieuwe deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden.

Speciaal voor de Gelderse Zeepkistenrace presenteert de organisatie een unieke pin. Deze pin kan nu besteld worden. Iedereen die de Gelderse Zeepkistenrace een warm hart toedraagt kan bestellen en dragen. De pin kost 5 euro per stuk. De opbrengst gaat, net als de gehele opbrengst van de zeepkistenrace, naar het goede doel. De pin is via de facebookpagina van de organisatie te bestellen. Gewoon een berichtje achterlaten op http://www.facebook.com/GelderseZeepkistenRace.

Het is de bedoeling dat iedereen die aan de race mee wil doen dat ook kan. De inschrijfkosten zijn daarom maar 20 euro. De technische specificaties van de zeepkist en de plek voor inschrijving staan op www.geldersezeepkistenrace.nl. De inschrijving zit nog niet vol.

Wie zeepkisten leuk vind, maar geen zeepkist wil bouwen, kan als vrijwilliger toch nog dichterbij komen: de organisatie zoekt nog naar vrijwilligers voor hand en spandiensten.

De Gelderse Zeepkisten Race is een initiatief van de organisatie 'JCI Arnhem'.
Als onderdeel van Junior Chamber International is JCI Arnhem de ideale plek waar jonge ondernemende mensen tot 40 jaar elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontwikkelen middels gezamenlijke projecten en training. JCI Arnhem is vooral bekend van de organisatie van festival 'Sonsbeek Open'.

De Gelderse Zeepkisten Race steunt Stichtig Lucai als goed doel. Dit goede doel organiseert vakantieweken voor ernstig zieke tieners en hun gezin. Op deze manier vinden de tiener en het gezin nieuwe energie. Waardoor ze de harde realiteit van de ziekte van hun kind/broer/zus weer beter aankunnen. Stichting Lucai verwelkomt haar gasten op de Buitenhorst in Schaijk.

Voor meer informatie neemt u contact op met Niek Arts, niek@geldersezeepkistenrace.nl of 06-47614354. Surf naar www.geldersezeepkistenrace.nl

 


 

Vrrijdag 19 april 2013, ingezonden nieuwsbericht door Simon Trommel.

Spijkerkwartier wil 'steen in de vijver' gooien.

Wijk moet roer in eigen handen nemen

Een grote steen, die wil wijkbewoner Rudolf Beijerman het liefst met een harde plons in de vijver gooien. Om het Spijkerkwartier het Boulevardkwartier en de Spoorhoek wakker te schudden. De gemeente en instellingen trekken zich terug, voorzieningen vervallen of worden minder. En de gemeente handelt niet altijd in het belang van de wijkbewoners. Het is tijd dat we als wijkbewoners het roer in eigen handen nemen.

Meer zelf doen
Willen we een fijne wijk houden, dan móeten we ook meer zelf doen. De gemeente heeft nu en de komende jaren te maken met forse bezuinigingen. Tegelijk krijgt de gemeente meer taken van het Rijk en dus schuiven gemeenten zelf meer taken door naar de wijken en zullen we als bewoners meer zelf moeten doen, meent Rudolf Beijerman en met hem wijkbewoners Marc Jacobs (organisatieadviseur), voormalig tv-regisseur Menno Ketel, Willem van Gent van het Wijkplatform en communicatieadviseur Simon Trommel.

De wijken moeten zelf in actie omen als het gaat om bijvoorbeeld de herontwikkeling van buurten, inkoop van zorg, meer bedrijvigheid, of duurzame energie. Of veiligheid en de openbare tuinen, waaraan veel bewoners al werken. Maar we moeten meer samen doen en daarom moeten er bewoners, ondernemers en instellingen opstaan, die dat willen organiseren en de regie willen nemen. Vandaar de oproep van Rudolf Beijerman en de vier andere wijkbewoners aan de wijk om zelf het roer in handen te nemen. “Meer bewoners moeten mee bepalen en mee doen. Daar moeten plannen voor komen. En mensen die de regie nemen en mensen enthousiasmeren om samen dingen op te pakken.”

Potentie van Spijkerbuurt, het Boulevardkwartier en de Spoorhoek
De Spijkerbuurt, het Boulevardkwartier en de Spoorhoek hebben veel potentie. Er zitten veel ondernemers, er wonen veel creatieve en betrokken wijkbewoners. Maar die moeten eerst verbonden worden om plannen te kunnen maken voor de wijk.
Tegelijk naderen de verkiezingen van 2014 hét moment om gemeentelijk beleid te beïnvloeden. En dat moet vanaf oktober al gebeuren, als de partijen hun verkiezingsprogramma’s schrijven en de campagne opzetten. Haast is dus geboden om de belangen van het Spijkerkwartier op de politieke agenda te zetten.

Manifest Steen in de vijver
Daarom hebben Beijerman, Jacobs, Ketel, Van Gent en Trommel als bezorgde wijkbewoners een manifest geschreven onder de titel: Steen in de Vijver. Rudolf Beijerman: “We willen graag antwoorden. Kunnen we als bewoners en als wijk de steeds groter wordende druk op de zelfredzaamheid aan? Wat moeten we in onze wijk behouden en wat willen we verbeteren en hoe kunnen we dat bereiken? Dat zijn vragen die voortkomen uit de wijkgesprekken met de gemeente Arnhem, maar antwoorden moeten we ook zelf zoeken. Als we die vragen als wijk niet beantwoorden, dan lopen we risico dat de wijk zich niet verder ontwikkelt.”
De groep bewoners heeft een steen in de vijver gegooid met een manifest dat dezelfde naam draagt.
Download hier het manifest


Met het manifest willen we:

1. mensen zoeken die met ideeën komen voor de toekomst van de wijk;
2. waarbij de wijk wordt betrokken;
3. zodat er een plan van aanpak en een communicatieplan komen;
4. Dat ondernemers, instellingen en bewoners samen uitvoeren.

Meedenken over de wijk? Heeft u ideeën? Stuur een mailtje met wie u bent en wat u doet naar: steen@spijkerkwartier.net
Meer weten? Het manifest is te downloaden via www.spijkerkwartier.net


 

Woensdag 27 maart 2013
SPIJKERENERGIE

Het opwekken van duurzame energie neemt fors toe in Nederland en dus kan een actieve buurt als de spijkerbuurt hierin niet achter blijven.

Dat vonden enkele buurtbewoners die sinds enkele maanden aan het onderzoeken zijn hoe we in de Spijkerbuurt gebruik kunnen maken van zonne-energie. En dan heb je het over energie opwekken door middel van zonnepanelen.
Het doel is dat betaalbare, in de buurt opgewekte en duurzame energie beschikbaar komt voor iedereen die nu ook energie koopt. Dus ook als je niet een eigen dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen kun je meedoen. Hiermee besparen we geld, sparen we het milieu en het leuke is dat we het zelf doen.

Bij het opzetten van een dergelijk energie-initiatief komt veel kijken. We moeten nadenken over de techniek, over organisatie, communicatie en niet te vergeten juridische zaken. Een hele klus!
Wij streven ernaar om medio mei een eerste informatiebijeenkomst te organiseren in de Lommerd. Om dit mogelijk te maken moet nog veel uitgezocht worden. Ben je enthousiast over dit idee en wil je meehelpen om van Spijkerenergie een succes te maken, stuur dan een mailtje naar spijkerenergie@gmail.com.

Met vriendelijke groet, Patrick Hoogenbosch en Edwin Königel


nieuws van Zondag 10 maart 2013:

HET REPAIRCAFÉ KOMT NAAR DE LOMMERD

ZATERDAG 16 MAART 2013 van 13.00 tot 16.30 UUR
REPAIR CAFÉ - DE LOMMERD - SPIJKERSTRAAT 185A ARNHEM

Informatie: repaircafe@lommerd.nl

www.repaircafe.nl
Het Repair Café is dé kans om je kapotte spullen te (laten) repareren: van fietsen tot truien, van stofzuigers tot speelgoed. Er zijn handige vrijwilligers aanwezig die elektrische apparaten, meubels etc. kunnen repareren. Gereedschap
en materialen (tegen kostprijs) zijn aanwezig. Tijdens het Repair Café is er ook een demonstratie van
het computerprogramma Linux. Tegen een kleine vergoeding krijg je een cd-rom of DVD mee zodat je het computerprogramma thuis zelf kunt installeren. Met Linux kan je oude computer weer jaren mee.

 


Nieuws van Zondag 10 maart 2013: 17 MAART OPNIEUW BIOLOGISCHE MARKT IN DE LOMMERDZONDAG 17 MAART 2013 van 12.00 tot 16.00 UUR BIOLOGISCHE MARKT IN DE LOMMERD

Met stands van leveranciers van biologisch (dynamische) producten zoals groenten en fruit, brood, zuivel, honing, jams en andere eerlijke producten uit de regio. Ook is er een mogelijkheid om bij de huiscateraar van De Lommerd, de Roaming Chefs, te genieten van gerechten die gemaakt zijn van de aanwezige producten!

Locatie & informatie:
DE LOMMERD, SPIJKERSTRAAT 185A, ARNHEM, informatie: BIOMARKT@LOMMERD.NL


Zaterdag 27 oktober 2012

De Steenstraat is ONLINE, winkels tonen koopwaren en service in 3D

Na rijp beraad van de Ondernemersvereniging Steenstraat en een uitgekiende selectie van aanbieders van websitebouwers en ontwerpers, is de nieuwe website www.desteenstraat.nl van de Steenstraat gelanceerd, met een interessante nieuwe optie: de deelnemers aan de website tonen hun interieur in 3D. De bezoeker kan zo op een prettige wijze kennismaken met het winkelklimaat aan de Steenstraat. Een aanrader! Maar een echt bezoek is uiteraard de beste keuze.

De website is gebouwd door Maarten van Loon van Ixelink websitebouwers in de Spijkerstraat em het ontwerp is van Elena Mekel van Cocosia, eveneens uit de wijk. De creatieven hebben op een bijzondere wijze samengewerkt aan dit project, wat veel voeten in aarde had. De nieuwe site is geschikt voor alle platforms, waaronder Apple en allerlei pad-achtige nieuwe mobiele apparatuur.

Klik op de ronde knoppen voor een voorselectie van de verschillende groepen aanbieders in de Steenstraat. Er is bijzonder ruime keus, maar helaas ontbreekt nog immer een viswinkel in de Steenstraat. Wanneer zou die komen??

Klik op De Nieuwe Website van De Steenstraat ...

 


Donderdag 18 oktober 2012

Gemeente Arnhem komt met warmtebeelden voor bewoners

De afgelopen jaren was er al sprake van maar nu is het dan eindelijk zover, warmtebeelden zijn per DIGID-code ontsloten voor de bewoners van de stad.

Nadat men (via DIGID) heeft ingelogd vind men eerst een scherm met enige uitleg en nog niet meteen de warmtebeelden op zich. Die warmtebeelden zelf zijn - na eerst inloggen - dan te vinden via de 'knop' warmtebeelden rechtsonder op de pagina. Voor wie het zelf wil proberen: zie de link hieronder.

http://www.arnhem.nl/Digitaal_Loket/Producten_A_Z/W/Warmtebeelden

bron: nieuwsbrief van de Groene Vos van vandaag
In de Lommerd is zaterdag 20 oktober Repaircafe, lees meer hierover op de pagina "oproepen" links in het menu
Op zondag 21 oktober is er een biologische markt in de Lommerd, eveneens onder "oproepen" nadere informatie.

 


Vrijdag 2 maart 2012

Kastanjelaan wint SpijkerQuiz, Spijkerstraat wint de Spijkervragen!

Afgelopen Quiz was spannend, de Parkstraat en de Kastanjelaan streden dapper om de eerste plaats. De Spijkerstraat won nipt van de Parkstraat, met het meest juiste antwoord op de vraag wanneer restaurant Look precies (op de dag af) was geopend (25 augustus 2002). De winnaars staan trots op de foto (zie link in een nieuw tabblad). Er waren 9 straatteams gevormd. Het was een moeilijke en dus ook leerzame quiz. Gezellig was het ook, want veel mensen bleven nog lang. Ongeveer 10% van de vragen ging over het Spijkerkwartier, ongeveer 30% was vragen over de stad, de rest was meer algemeen. De volgende SpijkerQuiz is op zaterdag 19 mei 2012. Vanaf half acht verzamelen, want de Quiz zal wel weer starten om 20 uur. Houdt de oprepen in de gaten.

 


Vrijdag 2 maart 2012

Er komt weer een nieuwe "Spijkerkwarts 2012"

Afgelopen donderdag was alweer de aftrap voor de nieuwe SpijkerKwarts: "SpijkerKwarts 2012". Iedereen heeft waarschijnlijk al weer het kaartje in de bus gezien, maar wie 'm kwijt is: de inschrijving is geopend, zie www.spijkerkwarts.nl

Wie herinnert zich het niet? De dans op de balkons van de Prins Hendrikstraat, de vuile was op de stoep van de wassalon en het koor in de HBS. Spijkerkwarts 2011: meer dan 200 artiesten, begeleiders en vrijwilligers en 1293 bezoekers. En dan nu: Spijkerkwarts 2012! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een nieuwe serie voorstellingen in, met, door en voor het Spijkerkwartier. Extra: de kinderkunst-route. De plaats zoekt ...lees meer op OPROEPEN. Informatie en meedoen aldaar te vinden.


Woensdag 7 december 2011

Plein voor de Sterrenkring krijgt aandacht voor opknap

Afgelopen woensdagavond (7 december 2011) was de opknap van het wijkplein vóór de Sterrenkring opnieuw onderwerp in het wijkplatform (evenals de presentatie [let op: 12 megabyte] van het vorige wijkplatform in oktober). De gedachte van het wijkplatform is om de werkzaamheden (zoals die als concept zijn voorgesteld in de presentatie) los te koppelen van het project Buitengewoon Beter. De school heeft samen met de bewoners dit conceptplan samengesteld. De bewoners wonen in de directe omgeving van de school en het schoolplein. Het wijkplatform wacht nadere berichten omtrent de kosten van dit plan verder af. Hiertoe zou een bouwbureau worden benaderd.

Eerste aanzet tot herinrichting wijkplein

Begin 2010 gaf basisschool de Sterrenkring aan de wens te hebben om het wijkplein, waar zij als school gebruik van maken, als speelplek te verbeteren. Dit plein (gelegen tussen de Parkstraat, Spijkerstraat, Blekerstraat en de 1e Spijkerdwarsstraat) bestaat uit een hoger gelegen gedeelte waar enkele speeltoestellen staan en een lager gelegen, grotendeels leeg en groot, plein dat weinig uitdaging biedt aan de buurtkinderen en leerlingen.
Naar aanleiding van een breed overleg in maart 2010 met o.a. leden van het Wijkplatform, wijkagenten, Volkshuisvesting en de gemeente, is er een werkgroep geformeerd met als doel het maken van een plan tot herinrichting van het wijkplein. Inmiddels heeft deze werkgroep, bestaande uit de directeur van de school, twee ouders en een buurtbewoner, een voorlopige opzet gepresenteerd aan het Wijkplatform. Uitgangspunt is om het plein uitdagender, kleurrijker en groener te maken en daarmee ook geluidsarmer voor omwonenden. Verbetering van het plein wordt deels meegenomen in het project Buiten Gewoon Beter.

 Donderdag 23 juni 2011

Beker in de wacht gesleept door de Sterrenkring

Afgelopen woensdagmiddag (22 juni 2011) was weer het jaarlijks schoolhockeytoernooi op de velden van hockeyclub Upward. Basisschool De Sterrenkring uit het Spijkerkwartier deed met twee mixteams mee.

In totaal moesten alle teams 6 wedstrijden van 15 minuten spelen op een kwart veld en was er 5 minuten wisseltijd. Hard doorwerken dus.

Iedereen heeft supergoed zijn/haar best gedaan met wisselende resultaten.

Team 2 is helaas laatste geworden, Team 1 sleepte de derde plaats in de wacht. Thomas Janssen nam onder luid gejuich namens de Sterrenkring de beker in ontvangst. Een mooie afsluiting van een leuke en sportieve middag.


Zaterdag 19 maart 2011

Open Dag De Nieuwe Lommerd

Vrijdag 1 april (serieus) is van 16.00 - 21.00 uur in de Lommerd de OPEN DAG VAN DE NIEUWE LOMMERD, de OPENING van de LOMMERD nieuwe STIJL. Meer nieuws volgt binnenkort op deze site.


Zaterdag 12 maart 2011

Nieuwe media in het Spijkerkwartier

Het Spijkerkwartier staat op Twitter, je kunt nu volgen wat er actuel gebeurt. Link: http://twitter.com/spijkerkwartier/ met al 11 volgers. Op Facebook bestaat er (nog) geen groep Spijkerkwartier. Er bestaat al enige tijd een LinkedIn groep van het Spijkerkwartier, genaamd "Spijkerkwartier Arnhem", deze groep heeft al 16 leden. Het is gestart door dezelfde initiatiefnemer als van een splinternieuwe website "www.hetspijkerkwartier.nl". En op Hyves is het Spijkerkwartier eveneens te vinden: http://spijkerkwartier.hyves.nl/ en dus, vandaag... Hyves is kampioen nieuwe media in de wijk met 263 leden.


Woensdag 15 december 2010

KLETSKOPPEN @ Spoorhoek en Sint Marten

KLETSKOPPEN is het kersverse project van Kunstbedrijf Arnhem in de wijken Sint Marten en Spoorhoek in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming.

Studenten werken van november 2010 tot en met januari 2011 samen aan een creatief traject waarin de verhalen van bewoners de inspiratiebron en het uitgangspunt zijn. “Kletskoppen” is de werktitel, refererend aan het koekje bij de koffie en verhalenvertellers.

Onderzoek en interviews met wijkbewoners monden uit in een performancedag in januari op een verrassende plek in de wijk. Aansluitend brengen de studenten een advies uit waar de cultuurscout van Kunstbedrijf Arnhem mee verder kan om samen met wijkbewoners creatieve projecten op touw te zetten.

Op 18 november was de kick off in wijkcentrum de Hommel. Onder het genot van vele koekjes introduceerden cultuurscout Olga Lozeman en projectcoördinator Kim Lokers het project, Kunstbedrijf Arnhem en het werk van de cultuurscout. De studenten zijn nu op pad, vergezeld met gevulde koektrommels, op zoek naar de verhalen van wijkbewoners.

Op de website van Kunstbedrijf Arnhem en de wijkwebsites kun je blogs van studenten lezen over hun ervaringen in de wijk.

Reageren? kletskoppen@kunstbedrijfarnhem.nl

bron: werkgroep Spoorhoek


Maandag 18 oktober 2010

Werkzaamheden in de wijk

Er wordt op dit moment op verschillende plekken in de wijk gewerkt aan weg en riolering. Zowel de Bloemstraat als de Schoolstraat zijn naar verwachting tot eind november afgesloten voor verkeer wegens werkzaamheden.

bron: (gemeente Arnhem, eigen redactie, TS)


Maandag 1 juni 2010

Wijkmonitor 2010: Spoorhoek blijft voorlopig nog in het Spijkerkwartier

De wijk gaat een spannende ontwikkeling tegemoet als het aan de aanbevelingen ligt van de analyse van de GSOIII wijk Sint Marten/Spoorhoek. De Spoorhoek is - als één van de drie buurten in onze wijk - in de analyse betrokken bij de wijk Sint Marten en hoort dan niet langer bij het Spijkerkwartier. De afdeling wijkzaken heeft desondanks toch ervoor gekozen voorlopig de Spoorhoek te blijven indelen bij de wijk Het Spijkerkwartier. De wijkmonitor zegt er het volgende over:

"Helaas bestaat St. Marten/Spoorhoek niet in de wijkindeling van het CBS en O&S. Wel bestaat de wijk St.Marten/Sonsbeek-Zuid die deels correspondeert met St.Marten/Spoorhoek. Een klein deel van de wijk Spijkerkwartier, namelijk Spoorhoek, zou hier aan moeten worden toegevoegd én het deel Sonsbeek-Zuid zou hier van af moeten, om volledig te zijn. Kaart 4 geeft de ligging van St.Marten/Spoorhoek weer. Om een beeld te kunnen schetsen van de staat van St.Marten/Spoorhoek betekent de nodige aanpassingen in registratiebestanden. Daarnaast is het de vraag of het mogelijk is enquête gegevens voor dit gebied te presenteren. Een aparte analyse die een beschrijving geeft van de staat van St.Marten/Spoorhoek zou daarom aan te bevelen zijn. In de Wijkmonitor 2010 is gekozen de wijk St.Marten/Sonsbeek-Zuid te hanteren."

Zie de wijkanalyse, blz 82 en de kaart (kaart 4) op blz 91. Download hier de pdf file met de wijkmonitor2010.

bron: (gemeente Arnhem, eigen redactie, EB)


Zaterdag 15 mei 2010

Margreet van Gastel (VVD) nieuwe wijkwethouder voor SpijkerkwartierWijkwethouder Spijkerkwartier Margreet van Gastel (VVD)

De wijk heeft met de benoeming van Margreet van Gastel een nieuwe wijkwethouder. Ze vervangt daarmee Roeland Kreeft.

Elke wijk in Arnhem vraagt specifieke aandacht, ook van het gemeentebestuur. Daarom adopteren de wethouders ieder enkele wijken in Arnhem.

Een wijkwethouder is het eerste bestuurlijke aanspreekpunt voor een wijk en weet wat er in die wijk leeft.

De wijkwethouder zal met enige regelmaat, en op verzoek, deelnemen aan overleggen in de wijk. Wijkspecifieke problemen worden door de wijkwethouder besproken met de wethouder die daar bestuurlijk voor verantwoordelijk is. De wijkwethouder heeft regelmatig overleg met de wijkmanager om de stand van zaken in de wijk te bespreken.

Bij de verdeling van de wijken is gezorgd voor een evenwichtige spreiding van de wethouders in het aantal wijken, de ligging van de wijken (noord en zuid) en het type wijken (kracht-, preventie- en beheerwijken).

De aandacht voor de wijken is voor mevrouw van Gastel als volgt verdeeld: St.Marten/Sonsbeek Zuid,
Velperweg e.o., Spijkerkwartier, Elderveld.
In haar wethoudersportefeuille "Ruimte en milieu" is ze als wethouder voorts verantwoordelijk voor:
• Ruimtelijke Ordening
• Milieu en Openbare Ruimte
• Ontwikkelplan Presikhaaf
• Ontwikkelplan Malburgen
• Grondzaken
• Stadsregio

Roeland Kreeft heeft het laatste wijkplatform van 12 mei bijgewoond voor het eerst als raadslid van zijn partij. De introductie van Margreet van Gastel zal nog plaatsvinden.

bron: (gemeente Arnhem, eigen redactie, EB)


Zondag 9 mei 2010

Kulturhuus Bosch getransformeerd in Bosch / café, restaurant & kunstruimte

De wijk het Spijkerkwartier kent een rijkdom aan gelegenheden om de vrije tijd door te brengen met vrienden familie en kenissen, maar sinds kort is er na een grondige opknapbeurt een nieuwe ster aan de rand van de wijk bijgekomen, het Bosch / café, resaturant & kunstruimte. Van verschillende kanten hebben redactieleden begrepen dat er een goede keuken is en dat de belangstelling van het publiek ruim en genoeglijk wordt beantwoord. Met regelmaat worden persberichten met een rijkdom aan activiteiten rondgestuurd en bruist Bosch in de eet & kunst-scene.

Er zijn relaties met Kunsthuis13 in Velp, er worden inleidingen gegeven over kunstprojecten en tentoonstellingen. Er zijn tijdelijke banden aangehaald met de buren op Apeldoornsestraat 6, Arnhem. Aldaar geeft Marten Hendriks (Doesburg) een expositie van de geschiedenis van het pand als aanvankelijk woonhuis en later als kantoor, opening zondag 16 mei om 15.00 uur. De stichting Kunst en Cultuur Gelderland houdt in Bosch een aantal kunstenaarsgesprekken. Men exposeert er foto's van onder andere Ivonne Zijp.

Kortom, het bruist weer in het Bosch, reden om een kijkje te gaan nemen, of eerst het persbericht (opent in Acrobat) te bekijken.
Op de pagina UITGAAN (links in het menu) staan nadere contactgegevens van het nieuwe Bosch.

bron: (eigen redactie, EB en persbericht Bosch)


Maandag 3 mei 2010

Bomen bij de buren in Heemtuin Presikhaaf

Over de veelheid aan bomen in het Spijkerkwartier is met name op de groen en op de statistiekwebsite al de nodige aandacht besteed. Maar lang niet iedereen kent alle soorten bomen. En die verdienen soms meer aandacht dan ze tot dusver krijgen.

Met IVN kun je daartoe prima een boompje opzetten. Dat kan op dinsdagavond 11 mei om 19.30 uur, want dan besteden natuurgidsen van het IVN afdeling Arnhem extra aandacht aan de bomen in de Heemtuin van Presikhaaf. Deze ligt aan de Ruitenberglaan tegenover het Natuurcentrum. Elke boomsoort heeft andere bladeren. Er zijn veel soorten bomen en dus veel verschillende bladvormen. De natuur is een fantastische vormgever. En daarmee een inspiratiebron voor mensen. Men kan er versteld van staan, wat er alleen al in de heemtuin aan bladvormen te zien is.

Ook de functie van bomen in de natuur, in het landschap en voor ons leefmilieu komt uitgebreid aan de orde.

De natuurgidsen zullen de deelnemers geen bomennamen leren, maar proberen hen attent te maken op de enorme verscheidenheid, die de natuur te bieden heeft. Maar wil men toch een naam weten, dan vertelt de gids die graag.

IVN afdeling Arnhem is op meer terreinen van de gemeente actief . De liefhebber kijkt daarvoor op www.ivnarnhem.nl


Woensdag 28 april 2010

Flitsactie integrale overheidshandhaving in het Spijkerkwartier

De gemeente Arnhem laat ons laten weten dat gisteren een flitsactie in de wijk heeft plaatsgevonden. De wijk is weer even flitsend fris gewassen en gepoetst. Klaar voor de stralende lentezon.

"In een zogenoemde ‘flitsactie’ hebben de gemeente Arnhem, politie Gelderland-Midden, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag 27 april een zevental panden gecontroleerd in het Spijkerkwartier in Arnhem. De actie is een vervolg op de grootschalige integrale handhavingsactie die in juni 2009 plaatsvond in het Spijkerkwartier. Bij een flitsactie wordt gecontroleerd of de grootschalige actie blijvend resultaat heeft opgeleverd.

Bij de vorige controle werd in één van de panden nog overlast geconstateerd door handel in - en gebruik van qat (een licht stimulerende drug). Dat bleek nu niet meer het geval te zijn. Verder bleek dat in een paar panden mensen onterecht staan ingeschreven als bewoner. Ook is er mogelijk illegale bewoning geconstateerd. Beide zaken worden nader onderzocht. Bij een van de bezochte bedrijfjes tijdens de flitsactie bleek bovendien de boekhouding niet te kloppen. Ook daar wordt nader onderzoek naar gedaan.

Integrale overheidshaving
Onder de noemer 'integrale overheidshandhaving' treden onder regie van de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst gezamenlijk op tegen misstanden in de Arnhemse wijken. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als: illegale kamerverhuur, illegale arbeid, hennepteelt, drugshandel, uitkerings- en belastingfraude, openstaande boetes, milieudelicten en andere illegale of criminele activiteiten. Zaken waar de omgeving vaak veel overlast van ondervindt en die de leefbaarheid in de Arnhemse wijken negatief beïnvloeden. Door onderling informatie uit te wisselen en gecoördineerd op te treden wordt de pakkans vergroot. Het doel is de veiligheid in de stad en de leefbaarheid in de wijken te verbeteren."


Dinsdag 27 april 2010

Awareness Fair Guerrillastore

De Awearness Fair Guerrillastore aan de Hommelstraat 65 Arnhem is in mei geopend op zaterdag van 10.00-17.00!

De tijdelijke winkel biedt onderdak aan hippe en betaalbare eerlijke mode, babyspulletjes, boeken, cosmetica, unieke tassen en andere accessoires van gerecyclede materialen. NB: op 22/5 special rond bed- en badgoed! Meer info www.awearness-fashion.nl.

Op 29 april is er in de Awearness Fair Guerrillastore een kledingruilbeurs van Little Green Dress. Lees verder op www.littlegreendress.nl.


Maandag 26 april 2010

Vrije Volkhaan in tuin Boulevard Heuvelink

Een van de twee granieten hanen die ooit het gebouw van Het Vrije Volk en de Gelderlander aan het Gele Rijdersplein tooiden, is verzeild geraakt in de voortuin van een bewoner aan de Boulevard Heuvelink. Daar, naast garage Zijm, staat het stenen beest sinds 9 april. Dat is te danken aan het feit dat het pand De Opbouw aan de Velperweg, ooit met bewoners als NVV, FNV en Nivon ‘het rode bastion’ genoemd, sinds kort is verlaten door de Stichting Rijnstad.

De hanen, ontworpen en vervaardigd door beeldhouwer John Grosman (1916-1970) en die verschillende keren werd uitgekozen om deel te nemen aan Sonsbeek-beeldententoonstellingen, werden in 1953 of 1954 op de hoeken van het dak van het toenmalige nieuwe Vrije Volkgebouw geplaatst. Het pand, dat gebouwd werd naar een ontwerp van architect G. Feenstra, was nodig geworden toen de Gelderse vestiging van de in die tijd grootste krant van Nederland te klein gehuisvest was in een pand aan de Koningstraat. Het werd geopend door minister-president Willem Drees himself. Momentaal is uitzendbureau Randstad erin gevestigd.

De symbolen van het sociaal-democratisch gedachtegoed dienden in de jaren zeventig volgens de roomskatholieke directie en hoofdredactie van de Gelderlander van het dak te verdwijnen. Daarmee kwam een eind aan het voornemen van enkele voormalige Vrije Volkredacteuren om de hanen op 1 mei rood te schilderen. Het ene exemplaar werd geconfisqeerd door toenmalig hoofdredacteur Adri Laan, ooit kunstredacteur bij Het Vrije Volk. Hij had een boerderij in het Achterhoekse Sinderen en stapte er voor de PvdA in de gemeenteraad. Deze haan staat nog steeds in de Achterhoek en de nieuwe bewoners van de boerderij (Laan overleed in 1994) vinden dat het stenen beest inbegrepen was bij de koop van de boerderij: ze willen er niet vanaf.

Het andere schepsel werd veroverd door Martin van der Meer, bekend vakbondsman in Arnhem. Hij kreeg voor elkaar dat de haan voor het nieuwe FNV-gebouw in de Weerdjesstraat werd geplaatst. De FNV reorganiseerde, het vakbondsgebouw werd verkocht en de kleine afvaardiging van de FNV die terugkeerde naar de Opbouw nam de haan met goedkeuring van Rijnstad mee. Inmiddels heeft de FNV hier geen eigen ruimte meer en Rijnstad is onlangs verhuisd. Het pand is verkocht aan een makelaar.

Vier gegadigden dienden zich aan voor de haan. Wijkbewoner Rob van Otterloo, acht jaar redacteur bij Het Vrije Volk, daarna in dienst bij De Nieuwe Krant en ten slotte bij de Gelderlander, die een jaar of dertig in het pand aan het Gele Rijdersplein werkte, werd de nieuwe eigenaar. Voor de verhuizing was een flinke vrachtwagen met een kraan nodig en nu staat het dier in de voortuin van nummer 152 aan de Boulevard.

Rob van Otterloo

(met dank aan Luuk Broer)


Donderdag 15 april 2010

Domushuis van de baan

De vestiging van een Domushuis aan de Steenstraat in Arnhem gaat niet door. En volgens wethouder Barth van Eeten is het ook zeer de vraag of elders in de stad een geschikte locatie kan worden gevonden voor de opvang van daklozen met verslavings- en/of psychische problemen.

Het was de bedoeling van de gemeente Arnhem, het Leger des Heils en woningcorporatie Portaal om boven de winkels van het Kruidvat en Foto Smits 20 tot 22 daklozen te huisvesten.

Ondernemers en bewoners hebben zich altijd tegen de plannen verzet.
Zij waren bang voor overlast en krijgen nu gelijk van Bureau Beke, dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke effecten van een Domushuis op de omgeving. De conclusie van Beke is dat de Steenstraat op dit moment onvoldoende draagkracht heeft voor de komst van een Domushuis in de geplande omvang.
Het college van B en W legt zich daar volgens scheidend wethouder Van Eeten bij neer.

(bron: De Gelderlander)

Zaterdag 13 maart 2010

Verkeersplan Sint Marten/Spoorhoek

De reacties op het wijkactieprogramma voor het onderwerp verkeer zijn samen te vatten tot drie thema’s. Deze vormen de basis van het verkeersplan:
- Verkeersstromen/routes (Sonsbeeksingel, Hommelseweg, sluipverkeer)
- Parkeren (parkeerbeleid)
- Inrichting openbare ruimte (verbeteren trottoirs, fietsparkeren, tegengaan verrommeling)

De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzocht wat de mogelijkheden én oplossingen kunnen zijn op alle vragen en opmerkingen van de bewoners. Voor het thema parkeren verwijst het verkeersplan Sint Marten/Spoorhoek naar het nieuw te vormen beleid “Parkeren waar je wezen moet”; deze nota is nog niet door de gemeenteraad vastgesteld.

Voorstellen per thema:

Sluipverkeer
In het verkeersplan wordt voorgesteld om sluipverkeer tegen te gaan door de rijrichting op de Sonsbeeksingel (tussen Apeldoornseweg en Hommelseweg) om te draaien. In de Bloemstraat komt een afsluiting, eveneens om overlast van sluipverkeer tegen te gaan. De afsluiting in de Nijhoffstraat wordt in westelijke richting verplaatst. Er wordt geen eenrichtingverkeer in de Hommelstraat ingesteld om Klarendal en Sint Marten voor bestemmingsverkeer voldoende bereikbaar te houden.

Inrichting openbare ruimte
De inrichting van de Hommelseweg bij de C1000 wordt vernieuwd, ruimer en overzichtelijker. Voor de parkeergarage tegenover C1000 gaat een vorm van betaald parkeren gelden zodat het voor bezoekers makkelijker wordt een parkeerplaats te vinden.
Om overlast tegen te gaan komt er een afsluiting in de Patersstraat. Het parkeerterrein aan de Van Muijlwijkstraat krijgt een tweede toegang aan de Hommelstraat. In de Jacob Cremerstraat zijn recent fietssuggestiestroken in rood asfalt gemaakt. In 2010 worden Jacob Cremerstraat, Graaf Lodewijkstraat toegevoegd aan het verblijfsgebied door de maximumsnelheid naar 30 km/u te brengen. Bij het Staringplein kunnen enkele parkeervakken worden toegevoegd.
Voor de overige wegen en straten in Sint Marten en Spoorhoek zijn fietsklemmen of een verkeersdrempel denkbaar. Bewoners of ondernemers kunnen in samenwerking met het wijkplatform of werkgroep zelf invloed uitoefenen over de locatie.
Alle voorgestelde maatregelen zijn op de bijbehorende tekening aangegeven. Een uitgebreider versie van het concept-verkeersplan is hier te vinden.

Reageren?
U kunt uw reactie mailen naar de webredactie. De gemeente zal deze reacties meenemen in het verdere proces om te komen tot een definitief verkeersplan. U kunt uw reactie tot 31 maart 2010 achterlaten.

(bron: gemeente Arnhem, TS)


Zaterdag 13 maart 2010

Vreemde vogel in het Spijkerkwartier

De webredactie ontving onderstaand bericht.

De afgelopen dagen krijgt een bepaalde struik, een Cotoneaster in de Parkstraat erg veel aandacht. Van heinde en verre komen vogelaars om daar de zeldzame Pestvogel te zien. Ik zelf kom uit Apeldoorn en heb gister om deze reden de wijk bezocht. De wijk bevestigde wel zijn vooroordeel met een heftige arrestatie bij de Action, maar onafgeschrikt daardoor ben ik richting Parkstraat gelopen waar de twee Pestvogels al enkele dagen gezien werden. Ook ik zag ze daar en wist er een aantal foto's van te maken. De vogels hebben er de hele middag gezeten en meerdere vogelaars waren erbij om ze te zien, wat weer veel reactie van nieuwsgierige buurtbewoners opleverde. Dat is ook het leuke van zo'n gebeurtenis, die je als fanatieke vogelaar die zeldzame soorten door heel Nederland opzoekt vaak meemaakt, het contact met andere vogelaars, maar vooral ook met lokale niet-vogelaars met belangstelling.

De Pestvogel heeft zijn naam gekregen omdat men eeuwen geleden een verband legde tussen het opkomen van Pest-epidemieen en de invasie van Pestvogels. Deze was puur toeval, aangezien de Pestvogel hier normaal niet voorkomt en hier ook niet broedt, maar enkel uitwijkt naarons land wanneer in hun eigen gebied niet genoeg voedsel is. Normaal gesproken verblijft deze vogel ter hoogte van de poolcirkel, hij broedt in het Noorden van Rusland en komt ook voor in Noord Scandinavie, Finland en het Noorden van Rusland.

(bron: Theo van Veenendaal, TS)


Vrijdag 19 februari 2010

Open avond 2010 van het Arnhems Binnenstadskoor

Vrijdag 26 februari is het weer zo ver, het Arnhems Binnenstadskoor houdt zijn jaarlijkse open avond.

Wil je kennis maken met het koor en vrijblijvend eens een avondje meezingen, kom dan langs.
We beginnen om 20.00u in basisschool De Sterrenkring, Blekerstraat 2 in Arnhem


Voor meer informatie kijk op www.binnenstadskoor.nl

Al vele jaren repeteert Het Arnhems Binnenstadskoor in onze wijk. Een maal per jaar organiseren zij een open avond waarop belangstellenden kennis kunnen maken met ons koor en het repertoire. Dit jaar is dat op vrijdag 26 februari.

(bron: webredactie, EBo)


Maandag 14 december 2009

Nieuwjaarsreceptiectie 2010

(bron: webredactie, EBo)

HET NIEUWS VAN 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 EN 2009 IS TE VINDEN IN HET ARCHIEF BIJ OUD NIEUWS

Naar boven

etenindelommerd@gmail.com