Terug naar de pagina foto's

Prins Hendrikstraat

De Prins Hendrikstraat is een noord-zuid verbinding tussen de Spijkerstraat en de Boulevard Heuvelink.

Een korte inleiding over de prins die zijn naam gaf aan deze straat. Er bestaat natuurlijk enige verwarring, want er zijn meedere prinsen die Hendrik hebben geheten, en er is ook een andere bekende prins Hendrik die de bijnaam "zeevaarder" droeg, maar die was van Portugese origine. De foto van het meest zuidelijke naambord op de hoek bij de Boulevard Heuvelink geeft enige verlichting. Prins Hendrik was het derde kind in het huwelijk van Willem II en Anna Pawlowna Romanov, zuster van tsaar Alexander I van Rusland.

Prins Hendrik heette voluit: Prins Willem Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. Hij werd geboren op 13 juni 1820 te Soestdijk en overleed aan een complicatie bij de mazelen op 13 januari 1879 te Luxembourg (kasteel Walferdange) waar hij stadhouder was. Ook van zijn tweede huwelijk waren er geen kinderen, waardoor de juwelen van zijn eerste vrouw Anna overgingen naar Willem III. Diens tweede vrouw Adelheid Emma van Waldeck-Pyrmont kreeg een dochter met de ons welbekende naam Wilhelmina, later koninging der Nerderlanden.

De bijnaam "zeevaarder" kreeg prins Hendrik niet voor niks. Op zijn tiende benoemde zijn grootvader koning Willem I hem tot adelborst 1ste klasse en lange tijd was de prins actief voor de marine (voordat hij vanaf 1850 stadhouder werd in Luxemburg en op Walferdange ging wonen) en maakte 16 zeereizen, onder meer naar Paramaribo, Curacao, en Nederlands Indië. Zijn broer, Willem III was koning der Nederlanden van 1849 tot 1890 en groothertog van Luxemburg en van 1849 tot 1866 tevens hertog van Limburg. Wie Prins Hendrik's graf wil bezoeken moet naar Delft. In de Nieuwe Kerk is prins Hendrik op 15 januari 1879 bijgezet in het familiegraf.


Onderstaande panden in de Prins Hendrikstraat werden begin jaren 80 gesloopt nadat ze vele jaren waren gekraakt. Diverse malen brak er brand uit. De brandweer tracht hier de gevolgen te beperken, maar te redden was er al niets meer. De panden waren reeds lang voor sloop bestemd en de nieuwbouwplannen lagen al klaar.

  (bron: archief Werkgroep Spijkerkwartier)