Plan 'Oase' voor de Steenstraat
van de Ondernemers Vereniging Steenstraat


Impressie van het plan Oase: de entree vanaf de Singel, richting kerk en Bloemstraat


Impressie van het plan Oase: de kruising met de Bloemstraat/Boekhorstenstraat


Doorsnede van de Steenstraat in het plan Oase: het straatprofiel


Bovenaanzicht van het plan Oase: de kruising van de Steenstraat met de Spijkerlaan


Impressie van het plan Oase: parkeren op het pleintje bij het Velperpoortstation


Plattegrond van het plan Oase, het westelijke deel: de Steenstraat vanaf Musis Sacrum en de kruising met de Bloemstraat



Plattegrond van het plan Oase, het oostelijke deel: de kruising met de Spijkerlaan en de Hertostraat, en het Velperpoortstation

Ondernemers Vereniging Steenstraat, Arnhem
Ontwerp idee voor herinrichting van de Steenstraat naar idee van Roel Coppelmans

Bij het maken van de ontwerpschets voor herinrichting van de Steenstraat is uitgegaan van de basisideeën van het Shared Space Project.
Dit houdt in dat alle verkeersdeelnemers weer zelf gedwongen worden uit te kijken en na te denken over de gevolgen van hun acties in het verkeer.
Men maakt gebruik van dezelfde ruimte en wordt niet meer door witte lijnen en verkeersborden gedegradeerd tot zombies die tussen de lijnen van stoplicht tot zebra racen.
Door het ontbreken van drempels, overtollige verkeersborden etc., is men weer genoodzaakt zelf te letten op de andere weggebruikers, daar oogcontact mee te maken, met als gevolg een veel rustiger rijgedrag.
Om een en ander te bereiken is het volgende nodig:

Sloop van alle bloemlboombakken en vrijstaande muurtjes op verschillende plaatsen in de straat. Deze maken de straat erg rommelig en verstoren het ruimtelijk effect, bovendien obstakels voor de doorstroom van voetgangers.

De weg iets verleggen met een paar flauwe bochten, m.n. bij de kerk en de aansluiting van de Spijkerlaan op de Steenstraat. Op het smalste stuk net voorbij de kerk worden de parkeerplaatsen opgeheven ten gunste van bredere trottoirs aan beide zijden van de straat. De rijbaan wordt versmald en de trottoirs dus breder, in het eerste stuk van de Steenstraat is door de laad/los plaatsen de trottoir breedte te krap.
De losplaatsen krijgen nu dezelfde kleur bestrating als de trottoirs en worden daarmee onderdeel van het voetgangersgedeelte. Tussen rijbaan en trottoir/losplaats is een visuele scheiding door middel van een ondiepe molgoot voor de afwatering, ook tussen de parkeerplaatsen en de rijbaan komt eenzelfde goot.

Door middel van aanplant en vormgeving de ingang van de Steenstraat aan het Velperplein aantrekkelijker te maken, een bredere oversteekplaats vanaf Musis Sacrum en ruimere trottoirs in het eerste gedeelte. Door aanplant van bomen een optische versmalling t.p.v. de kruising met de Bloemstraat/Boekhorstenstraat.
Een groene oase t.p.v. de T-kruising met de Spijkerlaan. De gehele inrichting van de straat krijgt een veel vriendelijkere uitstraling.

Nieuwe inrichting van het pleintje bij het Velperpoort station, aan de linkeerzijde parkeerplaatsen aanpassen bij het winkelfront zodat auto's niet meer half over het trottoir steken, zoals nu het geval is. Ter compensatie van een aantal vervallen parkeerplaatsen een aantal toegevoegde plaatsen onder de bomen op het pleintje.
De grote lengte van de straat wordt door oversteeksuggestieplaatsen, in kortere stukken geknipt, bedoeld om de snelheid van het autoverkeer te verlagen.

Alle verkeer op 1 rijstrook, auto's en fietsen.
Geen voorrangsstraat meer vanaf het Velperplein tot aan de Velperpoort/van Muijlwijkstraat.
Bij de zijstraten wordt men zo gedwongen goed uit te kijken en voorrang aan verkeer van rechts te verlenen, ook aan fietsers!
De parkeerplaatsen worden verder gekenmerkt door een donkere kleur bestrating die afwijkt van het voetgangers en rijbaan gedeelte, ook de fietsparkeerplaatsen die verspreid in de straat voorkomen, krijgen diezelfde bestrating.

Bij zijwegen en op kruispunten maar ook op enkele plaatsen tussendoor worden oversteeksuggestieplaatsen aangelegd die de zelfde kleur bestrating krijgen als de trottoirs.

Bestrating: Trottoirs; oversteeksuggestieplaatsen en laad/losplaatsen met gebakken klinkers, kleur lichtrood. Rijbaan; klinkers, gemêleerd rood, donkerder dan trottoirs. Parkeerplaatsen; klinkers, donkerbruin.

Roel Coppelmans, O.V.S. – Arnhem Hans ter Burg Industrial Art - Aalten c. 2006